Rotterdamse drugshandelaren langer in voorarrest

@ Politie Rotterdam

ROTTERDAM – Op vrijdag 7 juni zijn twee mannen van 34 en 37 jaar uit Rotterdam aangehouden. Ze worden verdacht van het versturen van duizenden postverzendingen met harddrugs over de hele wereld. De drugs werden op het darkweb aangeboden. De rechtbank Rotterdam heeft bepaald dat de verdachten 90 en 30 dagen blijven vastzitten.

Het onderzoek werd geleid door het Post Interventieteam (PIT) van de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties. Het PIT bestrijdt misbruik van legale post- en koeriersdiensten door het versturen van pakketten met verdovende middelen. Het team kwam de twee mannen op het spoor door informatie van Homeland Security Investigation (HSI) en Customs and Border Protection (CBP) uit Amerika.

Turkije
Na de aanhoudingen onderzocht de politie de verblijflocaties van de verdachten. De Turkish National Police Department of Counter Narcotics deed dit op de verblijfplaats van een van de twee verdachten in Turkije. De politie trof onder andere digitale gegevensdragers, telefoons, ledgers voor cryptovaluta en contant geld aan.

Darkweb
Criminelen maken voor hun activiteiten graag gebruik van legale bedrijven en diensten, waaronder het darkweb. Dit is een kleine verzameling van anonieme en versleutelde websites waar je niet op kunt komen via je normale browser. Het darkweb is ook onzichtbaar voor zoekmachines als Google en Bing. Hoewel het darkweb op zichzelf niet strafbaar is, is het verboden om het te gebruiken voor criminele activiteiten. Op het darkweb heerst vrijwel geen toezicht of censuur. Criminelen wanen zich hier dan ook anoniem en vrij.

Geef een reactie