AMSTERDAM = Twee jongens van 14 en 16 zijn door de rechtbank Amsterdam veroordeeld voor de gewelddadige dood van een 42-jarige man in de nacht van 26 op 27 augustus 2023 op het NDSM-plein in Amsterdam-Noord. Als gevolg van hun gewelddadig handelen, waaronder het laten vallen van een stoeptegel van 17 kilo op het hoofd van het slachtoffer, is de man overleden. De twee jongens krijgen de maximale straf van een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd.
De twee minderjarige jongens maakten zich in iets meer dan een week tijd schuldig aan een reeks zeer ernstige strafbare feiten. Het ernstigste is de dood van een 42-jarige man in Amsterdam-Noord. Ze beroofden hem opzettelijk van het leven door een stoeptegel van ongeveer 17 kilo op het hoofd te laten vallen, meermalen stenen op/tegen het hoofd dan wel het lichaam te gooien en met een steen op het hoofd te slaan. Daarnaast trapte het tweetal in Tilburg een slapende dakloze man hard tegen het hoofd. Dit zinloze geweld was enkel voor eigen vermaak. Tot slot pleegden de twee jongens een reeks straatroven waarbij zij slachtoffers onder bedreiging en met geweld dwongen spullen af te staan.
De jongens kozen telkens bewust fysiek zwakkere slachtoffers uit; onder meer (jonge) vrouwen die alleen op straat waren en een dakloze man die lag te slapen. De rechtbank kreeg tijdens de zitting niet de indruk dat de ernst van het handelen voldoende is doorgedrongen. Ook van inzicht en oprecht berouw is onvoldoende gebleken.
De daden van de jongens hebben de samenleving hevig geschokt. Een levensdelict is één van de ernstigste delicten die er bestaan, en die is ook nog eens gepleegd door twee zeer jonge daders. Volgens de rechtbank is dan ook geen andere straf passend dan een jeugddetentie van de maximale duur. Ook de straatroven en poging tot doodslag zijn feiten die een jeugddetentie rechtvaardigen. Gelet op de leeftijd van de twee jongens ten tijde van het plegen van de feiten (13 en 15 jaar), kan hen maximaal een jeugddetentie van één jaar worden opgelegd.
Naast jeugddetentie legt de rechtbank een PIJ-maatregel, ofwel jeugd-tbs, op. PIJ staat voor Plaatsing in inrichting voor jeugdigen waar intensieve behandeling plaatsvindt. Een PIJ-maatregel is een middel dat met grote terughoudendheid moet worden ingezet, zeker wanneer het gaat om zeer jonge verdachten die niet eerder strafrechtelijk zijn veroordeeld. Maar op basis van de inhoud van het dossier en het unanieme advies van deskundigen acht de rechtbank deze maatregel passend en noodzakelijk voor beide jongens.