De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de erkenning van een middelgroot slachthuis geschorst. Het bedrijf in het midden van het land mag daardoor geen dieren slachten. In de afgelopen maanden heeft de NVWA een groot aantal overtredingen op het gebied van hygiëne geconstateerd. Het slachthuis stond onder verscherpt toezicht maar heeft geen verbetering laten zien. Daarom is de erkenning geschorst en mag het bedrijf pas weer dieren slachten als er een geloofwaardig plan van aanpak ligt.
Foto is ter ondersteuning bericht
De NVWA constateerde onder andere dat er condenswater op de karkassen viel en dat het vlees in aanraking kwam met de vuile wol van geslachte schapen. Hierdoor raakte het vlees verontreinigd. Ook hielden medewerkers niet de juiste persoonlijke hygiëne in acht. Zij hielden zich pas aan de regels wanneer toezichthouders aanwijzingen gaven. Voor de overtredingen zijn verschillende rapporten van bevindingen opgemaakt.
Verscherpt toezicht
Het bedrijf stond al onder verscherpt toezicht. Dit voorjaar kon het slachthuis het schorsen van de erkenning nog ternauwernood voorkomen door wel op tijd maatregelen te nemen. In de maanden juli en augustus constateerde de NVWA toch weer overtredingen op het gebied van de slachthygiëne.
Gezien de historie van het bedrijf heeft de NVWA er geen vertrouwen in dat het slachthuis op dit moment op een voldoende hygiënische manier kan slachten. Daarmee komt de voedselveiligheid in het geding. Daarom is besloten de erkenning te schorsen.
Plan van aanpak
Het slachthuis moet nu een plan van aanpak maken. De NVWA zal dat plan zorgvuldig beoordelen. Pas als de NVWA het plan goed genoeg vindt, mag het bedrijf een proefslachting aanvragen. Dat betekent dat er onder streng toezicht van de NVWA één dag wordt geslacht. Als de proefslachting goed verloopt, kan de NVWA de schorsing opheffen.