Het is een grote angst van vliegers: beschenen worden met een laser in de lucht. Dat die angst gegrond is, blijkt uit het feit dat dit jaarlijks tientallen keren gebeurd. Het schijnen met een laserpen lijkt onschuldig, maar het is levensgevaarlijk. De bemanning kan verblind raken, tijdelijk niets meer zien en zo de besturing over het toestel verliezen met alle gevolgen van dien. Ook kan degene die in de ogen beschenen wordt blijvende oogschade oplopen.
Aantal seconden zicht verloren en langdurig pijn aan de ogen
Dit overkomt een van de bemanningsleden die op 29 oktober 2023 bezig zijn met een surveillancevlucht boven Arnhem. Zij zien twee mensen op de dijk lopen. Een van hen schijnt meerdere malen op de grond, maar richt de laser ook een aantal keer op de helikopter. De bemanning verliest hierdoor een aantal seconden zicht op de vlieginstrumenten. Direct hierna heeft een van de bemanningsleden flinke pijn aan de ogen en was zijn zicht aangetast. Het bemanningslid heeft hier nog langere tijd last van gehad en was bang dat hij zijn werk niet meer zou kunnen uitvoeren.
Verdachte verklaart niet opzettelijk te hebben geschenen
De verdachte verklaart dat hij op de bewuste avond met zijn vrouw aan het wandelen was. Dit doen zij vaker. Normaliter neemt hij dan altijd een zaklamp mee. Omdat hij die niet kon vinden, nam hij de laserpen die hij in Turkije voor zijn zoon had gekocht, mee. Tijdens het wandelen schijnt verdachte daar een aantal keer mee op de grond en in de lucht. Verdachte verklaart dat hij de helikopter niet heeft opgemerkt en dus ook niet opzettelijk met de laserpen naar de helikopter heeft geschenen.
OM eiste 200 uur taakstraf, 4 maanden celstraf en schadevergoeding
De officier van justitie eiste 200 uur taakstraf, 4 maanden voorwaardelijke celstraf en een schadevergoeding van 700,- euro tegen verdachte voor het opzettelijk veroorzaken van gevaar voor het luchtverkeer, het begaan van een daad van geweld tegen iemand die zich aan boord van de politiehelikopter bevond en mishandeling van een agent door hem met de laserpen in de ogen te schijnen.
Rechtbank acht opzettelijk schijnen niet bewezen
De rechtbank heeft verdachte voor een deel van de feiten vrijgesproken. Wel vindt de rechtbank dat het de schuld van verdachte is dat er gevaar is veroorzaakt en dat hij aanmerkelijk onvoorzichtig is geweest door meerdere malen met de laserpen naar de helikopter te schijnen. Het is volgens de rechter aan verdachte te wijten dat er gevaar is ontstaan voor het luchtverkeer. De rechtbank veroordeeld de verdachte tot een taakstraf van 60 uur een schadevergoeding van 700,- euro.
Kijk voor meer informatie over luchtvaart op het Expertisecentrum Luchtvaart.