Spiekbriefje komt leerlinge Comenius College Hilversum duur te staan

close up of hands

Photo by Louis Bauer on Pexels.com

HILVERSUM – Een verfrommeld briefje in een radiator in het examenlokaal is een leerlinge van het Comenius College in Hilversum duur komen te staan. Tijdens het opruimen van het lokaal werd het briefje gevonden en kon worden gelinkt aan deze leerlinge, die ’s avonds dan ook een telefoontje kreeg van de rector met de mededeling dat het briefje gevonden was.

De leerlinge ontkende het bestaan van het briefje niet maar dat het dat deze was gemaakt in het kader van leren en herhalen van de lesstof en dat ze hier geen beschikking over had tijdens het examen. Naar aanleiding van de vondst van het spiekbriefje kreeg ze op 11 juni een brief met de mededeling dat haar CSE Nederlands ongeldig was verklaard omdat het briefje het hele examen zichtbaar in de radiator zou hebben gelegen. De leerlingen moet nu het examen op nieuw doen en door haar dyslexie vreest ze dat ze dan een onvoldoende haalt.

Tijdens het kort geding van afgelopen 27 juni eiste de leerlinge dan ook dat haar gemaakte examen binnen 48 uur door een examinator en gecommitteerde te laten beoordelen en op basis van die beoordeling het eindcijfer te bepalen en de uitslag van het examen vast te stellen.

Tijdens de zitting vertelde de vader van de leerlinge dat het aan de voorzieningsrechter getoonde papiertje niet hetzelfde was als het papiertje die de school hem op 16 mei 2024 heeft laten zien, dit werd tegengesproken door de school. De voorzieningsrechter vind het onaannemelijk dat twee papiertjes over drogredenen in het handschrift van de leerlinge heeft.

De voorzieningsrechter besloot dan ook de school in het gelijk te stellen en de leerlinge in het ongelijk te stellen. De ze moet daarom ook de proceskosten van bijna 1600 euro betalen. Dit moet binnen 14 dagen worden voldaan.

Het is niet bekend of de leerlinge in hoger beroep gaat.

Geef een reactie