BRUSSEL – De veiligheid rond chemicaliën moet voortaan in de Europese Unie worden gestroomlijnd. Op die manier kunnen ongelukken worden voorkomen. Er komt daarom een dataplatform en een toegangsloket tot gegevens over chemicaliën die zijn verzameld onder de EU-wetgeving, aldus het Europees Parlement.
Het pakket ‘Eén stof, één beoordeling’ werd dinsdag door het Europarlement aangenomen. Het bestaat uit drie voorstellen om de veiligheidsbeoordelingen van chemicaliën in de EU te stroomlijnen. Dit kan door de beschikbaarheid en toegankelijkheid van gegevens over chemicaliën te verbeteren. Ook wordt straks de samenwerking tussen de betrokken EU-agentschappen vervolmaakt.
Als het aan het Parlement ligt, komen er één dataplatform en ‘één loket’ voor gegevens over chemicaliën die zijn verzameld onder de EU-wetgeving. Het gaat onder meer om informatie over gevaren, emissies, gebruik, duurzaamheid en aanwezigheid in het milieu. Ook zal het platform helpen om beter in te schatten hoe en of EU-burgers worden blootgesteld aan chemicaliën.
Het Europese platform gaat systematisch gegevens verzamelen over chemische stoffen die in het menselijk lichaam worden aangetroffen. Te denken valt aan chemicaliën in het bloed of moedermelk. Verder willen de Europarlementariërs dat alle onderzoeksgegevens over chemicaliën worden ingediend. Tevens moet het makkelijker worden gegevens te verzamelen middels een vast proces.
De Europarlementariërs benadrukken ook de noodzaak om vroege waarschuwingen voor opkomende chemische risico’s sneller op te sporen. Ze stellen voor het ‘detectiemechanisme’ te verbeteren. Dat kan door extra bronnen met gegevens te gebruiken en meer heldere vervolgmaatregelen vast te leggen als een waarschuwing wordt afgegeven.
Tot slot wil het Parlement dat de samenwerking verbetert tussen EU-agentschappen die zich bezighouden met chemicaliën op technisch en wetenschappelijk gebied. Het gaat vooral over het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA), de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA), het Europees Milieuagentschap (EEA) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Die laatste instantie bevindt zich in Amsterdam.
Het aangenomen pakket hoort bij de EU-strategie voor duurzame chemische stoffen uit 2020. Die moet ervoor zorgen dat burgers en het milieu beter worden beschermd. Ook moet deze strategie zorgen voor meer innovatie in de ontwikkeling van veilige en duurzame chemicaliën. Dit initiatief maakt deel uit van de EU-visie op de nulvervuiling tegen 2050.
Europarlementariër en schaduwrapporteur Anja Hazekamp (PvdD) is zeer te spreken over het aangenomen pakket en de vernieuwde wet. ‘Hierdoor worden risico´s van chemische stoffen beter en transparanter in kaart gebracht. De wet helpt zo om de gezondheid van mensen en dieren en ons milieu beter te beschermen tegen gevaarlijke stoffen. Daarnaast wordt het aantal dierproeven verminderd. De vernieuwde wetgeving is een overwinning voor de volksgezondheid, het milieu en dierenwelzijn.’