BRUSSEL – Europarlementariërs willen dat de EU vastberaden reageert op de Russische agressie in Oekraïne, het conflict in het Midden-Oosten en de terugkeer van de zogenaamde “grote machtspolitiek”. Er moet meer militaire en politieke bijstand aan Oekraïne komen. Ook moet de EU zijn aanwezigheid in het Midden-Oosten uitbreiden. Tegelijkertijd moet de relatie met Amerika goed blijven en is nauwere afstemming met de NAVO nodig.
De Europarlementariërs namen woensdag twee verslagen aan, die onder meer een actievere houding van de EU op het wereldtoneel voorstaan. In het verslag over het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid waarschuwt het Parlement dat de Russische oorlog tegen Oekraïne de Europese veiligheid ondermijnt. Zo worden Westelijke Balkan en het gebied ten oosten van de EU er veel minder stabiel door.
Oekraïne is een groot punt van zorg. Europarlementariërs betreuren elke poging om de Oekraïense leiders te chanteren zodat ze zich aan de Russische agressor zouden overgeven, puur om een ‘vredesakkoord’ te kunnen aankondigen. Dit stellen ze in het verslag over het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid, dat eveneens vandaag werd aangenomen. Als er een vredesdeal komt, dan moet de onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne worden gerespecteerd. Ook moet het land dan robuuste en geloofwaardige veiligheidsgaranties krijgen.
Het Parlement is positief over de inspanningen van onlangs met gelijkgestemde NAVO-partners en met de conclusies van de Europese Raad. Daarin wordt benadrukt dat de EU en de lidstaten bereid zijn bij te dragen aan veiligheidsgaranties aan Oekraïne, met name door het vermogen van het land om zichzelf beter te kunnen verdedigen en te versterken.
Tevens wil het Europarlement dat er nauwere afstemming komt tussen de EU en de NAVO. Het gaat hierbij over afschrikking en samenwerking. Deze coördinatie is nodig ‘voor de ontwikkeling van coherente, complementaire en interoperabele defensievermogens en de versterking van de industriële productiecapaciteit van Europa.’
De Europarlementariërs maken zich zorgen over het snelle tempo waarin de nieuwe Amerikaanse regering bestaande partnerschappen terugdraait en probeert Rusland tevreden te stellen. Niettemin is het volgens hen belangrijker dan ooit om de betrekkingen met de VS voort te zetten. EU-landen moeten dan ook hun directe diplomatieke contacten met Amerika aanknopen, aangezien dit de vorm van samenwerking is waaraan de Amerikaanse regering de voorkeur geeft.
Het Parlement roept EU-buitenlandchef Kaja Kallas op om een totale strategie voor het Midden-Oosten op te stellen en de aanwezigheid van de EU in de regio te versterken. Het Parlement pleit tevens voor duurzame vrede en veiligheid tussen Israël en de Palestijnen. Ook steunt het de terugkeer van de Palestijnse Autoriteit naar Gaza. Tevens steunt het de wereldwijde alliantie voor de uitvoering van de tweestatenoplossing.
Europarlementariër en schaduwrapporteur Bart Groothuis (VVD) stelt dat Rusland een Tweede Koude Oorlog heeft geopend. Daarin wordt Europa als de grote vijand gezien. ‘Daarom moeten we de afschrikking heropbouwen die vergelijkbaar is met de NAVO-afschrikking in de jaren tachtig, Europa herbewapenen – niet individueel, maar collectief, samen met onze vrienden in Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en zelfs Canada.’