Openbaar Ministerie reageert op vragen over de twee verdachten brandstichting Alkmaar

ALKMAAR – Bij het Openbaar Ministerie komen op dit moment veel vragen binnen waarom zij zo terughoudend reageert in de woordvoering over de twee verdachte meisjes (12 en 14 jaar) die zijn aangehouden. Bij deze brand brandde liep een deel van het winkelcentrum in Alkmaar grote schade op. De meisjes worden naast deze brand ook verdacht van nog 6 andere brandstichtingen op dezelfde dag.

Dat het OM. veel minder vertelt over deze zaak komt omdat de meisjes nog minderjarig zij waardoor ook het OM. zich moet houden aan het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK), wat in de praktijk betekent dat de privacy van minderjarigen veel zwaarder weegt dan bij volwassenen en het OM. daardoor ook veel minder mededelingen doet over deze zaak en andere zaken waar minderjarigen bij betrokken zijn.

Minderjarigen die worden aangehouden worden soms voorgeleid aan de rechter-commissaris, deze beslist dan of de aangehouden minderjarige(n) in hechtenis blijven of weer vrij worden gelaten. In de zaak van de twee meisjes is het 12-jarig meisje vrijgelaten en is de hechtenis van het 14-jarig meisje verlengt met twee weken, daarna beslist de rechter-commissaris hangende het onderzoek of de voorlopige hechtenis wordt opgeschort of dat deze verlengt wordt met nog eens 3 maanden.

Deze rechter-commissaris is gespecialiseerd in jeugdrecht, namens het OM. wordt de aanvraag gedaan door een gespecialiseerde jeugdofficier van justitie.

Minderjarigen die in detentie blijven komen terecht in een justitiële jeugdinrichting, minderjarige jongens uit Noord-Holland gaan vaak naar Sassenheim (ZH) waar de Teylingereind staat, minderjarige meisjes komen vaak terecht in de Hunnerberg in Nijmegen.

Als het onderzoek is afgerond dan besluit het OM. of er een stap naar de rechter volgt of dat er geen verdere stappen worden ondernomen. Komt de minderjarige voor de rechter dan is deze verplicht hierbij aanwezig te zijn, ook de ouders of een wettelijke vertegenwoordiger moet hierbij aanwezig zijn. De rechtszaak zelf vind plaats achter gesloten deuren, zowel publiek als pers mogen hier niet bij zijn. Tijdens de zitting zijn er gespecialiseerden aanwezig die de zaak behandelen, deze zijn gespecialiseerd in het jeugdrecht.

Maximale straffen

Nederland kent ook voor minderjarigen diverse strafmaten, zo is de strafmaat voor minderjarigen van 12 t/m 15 jaar maximaal 1 jaar, 16 en 17-jarigen maximaal 2 jaar of er wordt een taak- of leerstraf opgelegd door de kinderrechter. Daarnaast kunnen minderjarigen die een zwaar misdrijf hebben gepleegd ook een PIJ-maatregelen krijgen, dat is TBS maar dan voor jongeren. Deze PIJ-maatregel kan als de veroordeelde 23 jaar is geworden worden veranderd in TBS en die kan levenslang duren.

Daarnaast is vanaf het begin van de zaak de kinderbescherming betrokken bij de zaak, deze doet onderzoek en geeft advies over de zaak.

Zijn het lichte vergrijpen dan veroordeeld de kinderrechter de minderjarige(n) vaak tot een HALT-afdoening, een alternatieve straf waardoor de veroordeelde minderjarige(n) de kans krijgen hun fout recht te zetten door bijvoorbeeld excuses te maken aan hun slachtoffers en de schade te vergoeden.

Meer weten? Klik dan op 1 van de onderstaande linkjes waar het in meer begrijpelijke taal wordt uitgelegd.

  1. https://www.kinderrechten.nl/professionals/kinderrechten/
  2. https://www.kinderrechten.nl/kinderrechten-vw/artikel-40-jeugdstrafrecht/

Hier leest u meer over de diverse jeugdinrichtingen

  1. https://www.teylingereind.nl/
  2. https://www.dji.nl/toekomst-justitiele-jeugd/kleinschalige-voorziening-justitiele-jeugd
  1. https://www.kinderbescherming.nl/

Geef een reactie