In een paginagrote advertentie in het AD wordt donderdag aandacht gevraagd voor ‘victim blaming’, oftewel de schuld van een misdrijf neerleggen bij het slachtoffer. Aanleiding voor de advertentie is een uitspraak van strafrechtadvocaat Gerard Spong in een documentaire van Sunny Bergman. Spong zegt in de film dat het hem opvalt dat vrouwen “zich toch snel laten verkrachten”, zegt Krista Schram van InHolland
Uitspraken als die van Spong zijn pijnlijk én schadelijk. Juist dit soort victim blaming maakt onnodig slachtoffers. Spongs uitspraken bevestigen een schadelijk patroon waarbij men de verantwoordelijkheid voor seksueel grensoverschrijdend gedrag ten onrechte bij het slachtoffer legt. Waarom richten we ons op wat het slachtoffer wel of niet deed?
Krista Schram: “We moeten het gesprek fundamenteel anders voeren – niet: ‘Waarom heeft zij zich niet beter verweerd?’, maar: ‘Waarom overschreed iemand haar grenzen?’ Zolang we de aandacht blijven richten op het gedrag van slachtoffers, versterken we schaamte, zwijgen en onveiligheid. Dat is onrechtvaardig, en funest voor preventie en herstel. Het doorbreken van het patroon van victim blaming is wat andere slachtoffers nodig hebben om hulp te vragen en aangifte te doen, blijkt uit ons en ander onderzoek.”
“Deze uitspraken tonen opnieuw aan dat we als maatschappij anders over seksualiteit moeten praten. Hier ligt een taak voor de overheid, maar ook voor ouders, docenten, jongerenwerkers en andere professionals.“