45-jarige Amsterdammer veroordeeld voor wapenbezit, vuurwerk en drugshandel

AMSTERDAM – De 45-jarige J. K. is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, onder meer omdat hij in december 2023 in Amsterdam twee vuurwapens met bijbehorende munitie in bezit had en zonder de benodigde vergunning in wapens handelde. Daarnaast bezat hij 350 tabletten MDMA en 690 milliliter GHB. Ook had hij grote hoeveelheden professioneel vuurwerk in zijn woning in Amsterdam.

K. kwam in december 2023 in beeld bij het Team Criminele Inlichten (TCI) na een melding over een partij zwaar vuurwerk dat in de woning van K. zou liggen. Op 20 december is de politie de woning binnen gegaan en vond daar verschillende hoeveelheden professioneel vuurwerk, verdovende middelen, wapens en munitie en wat later bleek een gestolen motorfiets. K. was op het moment van de inval in de woning aanwezig en werd ter plaatse aangehouden.

Het openbaar ministerie en de raadsvrouw van K. mr. Heleen Feenstra waren het oneens over de legaliteit van de inval, de officier van justitie vond dat de inval rechtmatig was op grond van de informatie van het TCI en nader onderzoek door de politie. De raadsvrouw vond dat de inval juist niet rechtmatig was omdat de TCI-meldig onvoldoende concreet zou zijn geweest waardoor er onvoldoende grond was om een doorzoeking op basis van de Wet wapens en munitie te rechtvaardigen. Zei vroeg dan ook vrijspraak voor de ten laste gelegde feiten.

De rechtbank ging hier niet in mee, wel werd K. vrijgesproken van opzet- en schuldheling omdat daar te weinig bewijs voor was, en ook vrijspraak voor het ter beschikking stellen van professioneel vuurwerk aan derden. Voor wat de wapens en munitie betreft zegt de rechtbank dat ondanks dat K. heeft onderhandeld over de verkoop van vuurwapens dit niet voldoende is voor een veroordeling, op dit onderdeel is K. dan ook vrijgesproken.

K. wordt wel veroordeeld voor feit 1 dat hij op 20 december 2023 meerdere wapens van categorie III, onder 1 van de Wet wapens en munitie, te weten twee omgebouwde gas/alarmpistolen van het merk Blow, type Mini 9, kaliber 9 mm PAK, zijnde vuurwapens in de vorm van een pistool en bijbehorende munitie als bedoeld in artikel 2 lid 2 categorie III van de Wet wapens en munitie, te weten munitie in de zin van artikel 1 onder 4° van die wet, te weten kogelpatronen, kaliber 9 mm pak, zijnde munitie die geschikt is voor voornoemde vuurwapens van categorie III, voorhanden heeft gehad. Ook voor feit 2: het bezit van 350 tabletten MDMA en 690 ml GHB.

En voor feit 3, het in het bezit hebben van vuurwerk te weten:

  • – 144 stuks knalvuurwerk (Super Cobra 6) en
  • – 1680 stuks knalvuurwerk (Petardo DMG) en
  • – 4 stuks knalvuurwerk (Cobra 8) en
  • – 26 stuks knalvuurwerk (Napolitaanse bom) en
  • – 14 stuks knalvuurwerk (Bomba Kulista) en
  • – 3 stuks knalvuurwerk (Powefull Bulldog) en
  • – 4.05 kg vuurpijlen (Bpmbero Rockets) en
  • – 1.35 kg knalstreng (Nitraat mat 160 shots) en
  • – 1.85 kg knalstreng (China thunder) en
  • – 4.5 kg knalstreng (SKULL THUNDER) en
  • – 10.55 kg knalstreng (Giga Celebration XXL) en
  • – 1.2 kg knalstreng (Mega Centipede 50 shots) en
  • – 4.75 kg enkelschotsbuizen (Thunderking) en
  • – 1.1 kg vuurpijlen (Super Voladore) en
  • – 2.15 kg vuurpijlen (Air Travel Whistle),

En ten slotte ook voor feit 5: onderhandeld over verkoop van vuurwapens.

De officier van justitie eiste in het requisitoir een celstraf van 48 maanden met aftrek van voorarrest met een proeftijd van 2 jaar met daarbij bijzondere voorwaarden. De raadsvrouw vroeg in haar pleidooi om met omstandigheden van haar cliënt rekening te houden, zo is K. al op jonge leeftijd in aanraking gekomen met drugs en een drugsdealer die zijn woning als opslagplaats voor verboden goederen gebruikte. Daarnaast fungeerde hij ook als geldezel voor de drugsdealer.

Voor het vervoer en de opslag daarvan gelden strenge regels en is gespecialiseerde kennis nodig die hij niet heeft. Door zo met het vuurwerk om te gaan, nam hij enorme risico’s met de veiligheid. Omdat hij ervoor koos niet bij de zitting aanwezig te zijn, baseert de rechtbank het beeld van hem enkel op wat over hem is gezegd en gerapporteerd.

De rechtbank legt bijzondere voorwaarden op. Hij moet zich onder meer ambulant laten behandelen en meewerken aan drugscontrole.

Geef een reactie