‘Haalt auto toegezegde kilometers niet, dan kan koopovereenkomst worden ontbonden’

Dat zegt Floris van der Weijden van BrandMR. De Hoge Raad heeft op 28 juni 2024 geoordeeld dat een koopovereenkomst kan worden ontbonden als een elektrische auto de door de verkoper toegezegde actieradius niet haalt. Hiermee wordt de koper van een elektrische auto naar mijn oordeel terecht beschermd tegen onjuiste mededelingen van de verkoper. 

In deze zaak ging het om de koop van een elektrische auto door een zakelijke partij. De verkoper heeft voorafgaand aan de koop aangegeven dat de auto een actieradius “tot 480 kilometer” zou hebben. Na de koop bleek echter dat de auto slechts een actieradius van circa 300 kilometer had. Daarop heeft de koper de koopovereenkomst ontbonden. En dit was terecht, zo heeft de Hoge Raad geoordeeld. Nu de actieradius van de auto aanzienlijk (lees: 35 procent) afweek van de door de verkoper aangegeven actieradius voldeed de auto niet aan de overeenkomst. Zodoende heeft de koper de koopovereenkomst terecht ontbonden. 

Deze uitspraak is een aanzienlijk opsteker voor de kopers van elektrische auto’s en geeft extra bescherming tegen een afwijkende actieradius. Dit is naar mijn mening ook volledig terecht. Als je als verkoper beweert dat een product bepaalde eigenschappen heeft, moet het daar ook aan voldoen. Op eventuele kleine afwijkingen na. Dit is in lijn met de basis van ons contractenrecht: overeenkomsten moeten correct nagekomen worden en doe je dat als verkoper niet, dan moet je op de blaren zitten.

Wel rest nog de vraag hoe moet worden omgegaan met afwijkingen van 15 procent of 10 procent. Daarover zal de rechtspraak duidelijkheid moeten geven. Daarbij zullen onder meer de formulering van de mededeling door de verkoper en de hoedanigheid van de koper (consument of zakelijke partij) een belangrijke rol spelen. 

Geef een reactie