Gemeenten mogen zero-emissiezones invoeren

white and orange gasoline nozzle

Photo by Mike Bird on Pexels.com

DEN HAAG – Overweegt u een nieuwe bestelauto aan te schaffen? Gemeenten mogen zero-emissiezones instellen. Dit zijn gebieden waar alleen nog bestelbussen en vrachtwagens mogen komen die rijden zonder uitlaatgassen. Heeft u een bestelauto? Dan mag u deze zone alleen in als uw bestelauto elektrisch is en geen schadelijke stoffen uitstoot.

Vanaf 1 januari 2025 mogen bestelauto’s met emissieklasse lager dan Euro 5 die zones niet meer binnen. Voor bestelauto’s met emissieklasse Euro 6 gaat deze regel in op 1 januari 2028. Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 nog een overgangsregeling.

De zero-emissiezones moeten uiterlijk 4 jaar vóór ingaan bekend worden gemaakt. Zo hebben ondernemers voldoende tijd om zich hierop voor te bereiden.

Subsidie

De overheid wil de ondernemers helpen door een subsidie tot € 5.000 op elektrische voertuigen te geven. Dat is de SEBA subsidie.

Zero-emissiezones worden ook wel nul-emissiezone of ZE-zone genoemd. Deze zone staat helemaal los van een milieuzone.

Geef een reactie