2000 kilo ketamine in schuur Naarden, celstraf voor 56-jarige verdachte

NAARDEN – De 56-jarige M. S. uit Naarden is door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. In een schuur achter zijn huis in Muiderberg vond de politie begin dit jaar 1928 kilogram van de partydrug ketamine. Die sloeg hij op voor een kennis van een vriend. Naast de ketamine werden bij de man nog andere soorten drugs gevonden, waaronder bijna 5 kilo 2C-B.

Na een tip trad de politie op 4 januari van dit jaar de woning van S. binnen waar hij vertelde dat in zijn schuur een grote hoeveelheid harddrugs lag, in de schuur vond de politie o.a. de bijna 2000 kilogram ketamine maar ook nog andere verboden middelen. In totaal heeft de politie ruim 70 dozen vol harddrugs in beslag genomen. In de woning van S. werd ook nog een kleine hoeveelheid LSD gevonden, volgens S. was dit voor eigen gebruik.

Volgens S. waren de drugs niet van hem maar van een kennis van een vriend en dat hij 1000 euro per maand zou krijgen. ‘Mij is nooit verteld wat er in de schuur zou gaan worden opgeslagen,’ vertelde S. tijdens de inhoudelijke zitting, ‘maar ik had wel het vermoeden dat het niet om iets legaals ging,’ ging S. verder.. Volgens S. had hij de man gezegd dat er geen vuurwerk en ook geen drugs in mocht worden opgeslagen. Daarnaast werd ook zijn telefoon zo aangepast dat hij versleutelde berichten kon ontvangen van de man om te kijken of hij thuis was.

Officier van justitie mr.Wiersma vond het verhaal van S. ongeloofwaardig en vond dat S. de eigenaar was van de verboden harddrugs die in de schuur werden gevonden. De officier van justitie eiste daarom dan ook een gevangenisstraf voor de duur van 5 jaar met aftrek van voorarrest en een geldboete van 10.000 euro.

De raadsheer van S. mr. Stijn van Merm vond de straf die het OM. eiste boven alle proporties en vroeg de rechter in zijn pleidooi een celstraf van hooguit 30 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk en een proeftijd van 2 jaar mocht er een integrale bewezenverklaring komen. De raadsman wees hierbij op de gezondheidstoestand van zijn cliënt die het uitzitten van een celstraf bovengemiddeld zwaar gaat maken, S. is aan één oog blind en de mist het zicht bijna in zijn ander oog, heeft hartproblemen en heeft diabetes, daarnaast zou volgens de raadsman zijn cliënt als katvanger zijn ingezet.

In de uitspraak zegt de rechter dat S. zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt van het in het bezit hebben van bijna 2000 kilo ketamine en diverse andere soorten drugs, de rechter merkte er wel bij op dat ketamine onder de Geneesmiddelenwet valt maar steeds meer als partydrugs wordt gebruikt. De rechter nam in zijn beslissing ook mee dat S. 12 jaar geleden ook al eens is veroordeeld voor hennepteelt, hij kreeg toen een taakstraf.

De rechter nam niet de eis van 5 jaar over van het OM. omdat vanwege de gezondheidsproblemen van S. de celstraf al bovengemiddeld zwaar zal zijn, maar besloot om S. 4 jaar en 6 maanden celstraf op te leggen, de geëiste geldboete legde de rechtbank niet op.

Geef een reactie