Share

Europarlement staat beperkte afschot wolven toe

BRUSSEL – De status van de wolf in Europa gaat van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’, zo heeft het Europarlement besloten. Dat betekent dat wolven in uitzonderlijke gevallen mogen worden afgeschoten. Het aantal wolven is behoorlijk gegroeid en in onder meer Nederland treffen mens en wolf elkaar.

Status wolf gewijzigd

De verandering komt op aandringen van het Parlement zelf en past binnen het Verdrag van Bern, dat de beschermde status van onder andere de wolf in Europa regelt. Het voorstel, dat werd ingediend door de Europese Commissie, werd aangenomen en behelst een zogeheten versnelde procedure. Dat betekent dat de status van de wolf binnenkort zal wijzigen.

Nu de aanpassing er komt, krijgen EU-landen meer ruimte bij het beheer van hun wolvenpopulaties. Het is de bedoeling om het samenleven van mens en wolf te verbeteren, maar ook om het aantal wolven in de hand te houden. Door de strikt beschermde status is het aantal wolven in Europa gegroeid naar 20.000. De Commissie noemt het beleid een succes.

Leefomstandigheden wolf

Wel moeten EU-landen nog steeds waarborgen dat de wolf gunstige leefomstandigheden heeft en niet wordt gehinderd. Ze kunnen er bovendien voor kiezen de wolf in hun eigen wetgeving te blijven zien als een strikt beschermde diersoort. In dat geval kunnen er op nationaal niveau strengere beschermingsmaatregelen komen. Ook kunnen landen zo hun beleid zelf aanpassen aan zogenoemde ‘specifieke regionale omstandigheden’.

In Nederland krijgen beleidsmakers van de EU straks meer ruimte om het beheer van de wolf in goede banen te leiden. Omdat de status van het dier van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’ is gegaan, mag het dier in hoogst uitzonderlijke gevallen worden afgeschoten. Het is aan de Nederlandse wetgever om hier beleid op te maken.

De Commissie diende het voorstel in bij het Europees Parlement. Om het te kunnen aannemen, moest de Habitatrichtlijn worden aangepast. Dat is een belangrijke pijler van het Europese natuurbeleid. De richtlijn is erop gericht biodiversiteit en kwetsbare leefgebieden te beschermen en indien nodig te herstellen.

De Annex van de Habitatrichtlijn bevat lijsten van diersoorten met hun status van bescherming, gebaseerd op het Verdrag van Bern en de Bonn-conventie. De wolf verandert dus van de status ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. Wolven komen momenteel op allerlei plekken in Europa voor, wat het succes van het Europese natuurbeleid laat zien.

You may also like...

Geef een reactie

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder