AMC legt kaasmaker dwangsom op, wijzigde éénzijdig de melkprijs

black and white cow in green grass field

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt een last onder dwangsom op aan Royal Lactalis Leerdammer (Lactalis Leerdammer) vanwege het overtreden van de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw en voedselvoorzieningsketen (Wet OHP Landbouw).

Kaasmakerij Lactalis Leerdammer mag op grond van de Wet OHP Landbouw de melkprijs niet eenzijdig wijzigen. Een leveranciersvereniging van melkveehouders had daarover een klacht ingediend bij de ACM. De ACM draagt Lactalis Leerdammer op om de leveringsvoorwaarden over de melkprijs aan te passen, bijvoorbeeld door het opnemen van een transparant en objectief prijssysteem. Lactalis Leerdammer moet de gewijzigde voorwaarden dan voor akkoord voorleggen aan de melkleveranciers zodat hierover nog kan worden onderhandeld.

Lactalis Leerdammer haalt dagelijks melk op bij melkveehouders en verwerkt deze melk tot kaas. Leveranciersvereniging Leerdammer Collectief (LVLC) heeft bij de ACM meerdere klachten ingediend over de leveringsvoorwaarden. LVLC is een vereniging van melkveehouders met meer dan 400 leden, die hun boerderijmelk alleen aan Lactalis Leerdammer leveren. LVLC voert onder andere aan dat Lactalis Leerdammer de leveringsvoorwaarden eenzijdig wijzigt door maandelijks eenzijdig de prijs te bepalen. De andere klachten van LVLC heeft de ACM afgewezen.

De ACM verplicht Lactalis Leerdammer om uiterlijk drie maanden na bekendmaking van dit besluit de leveringsvoorwaarden in lijn te brengen met de Wet OHP Landbouw.

Wet OHP Landbouw

Het doel van de Wet OHP Landbouw is om de onderhandelingspositie van boeren, tuinders en vissers tegenover grotere en geconcentreerde marktpartijen te versterken. Naast het eenzijdig wijzigen van contracten zijn er meer oneerlijke handelspraktijken opgenomen in de Wet OHP Landbouw.

Geef een reactie