Belager ex-vrouw moet 6 maanden de cel in

BADHOEVEDORP – De 42-jarige A. T. uit Badhoevedorp is veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf onder meer omdat hij in 2023 in Amsterdam zijn ex-vrouw bedreigde en belaagde. Hij dreigde onder meer haar huis in brand te steken. Ook mag hij geen contact met haar hebben en evenmin in de buurt komen van haar huis of werk.

T. belde op 10 mei 2023 zijn ex-vrouw meerdere malen anoniem. De vrouw herkende de stem van haar ex-man die tijdens 1 van de gesprekken haar begon te bedreigen door te zeggen dat hij haar gaat pakken zodat ze nooit meer kan lopen, en dat ze moet kruipen. In totaal heeft T. zijn ex-vrouw in een tijdbestek van 2.5 uur 57 keer gebeld.

De officier van justitie vond dat de meeste van de hem ten laste gelegde feiten bewezen konden worden en eiste een celstraf voor de duur van 6 maanden met aftrek van voorarrest. T. heeft al een traject lopen bij de reclassering, deze duurt nog tot en met 2026 waardoor het volgens de officier van justitie niet noodzakelijk is om extra aanvullende voorwaarden naast de op te leggen celstraf te eisen.

Wel eiste de officier van justitie een vrijheidsbeperkende maatregel voor de duur van 5 jaar. De man volgens de officier van justitie gedurende 5 jaar geen contact met zijn ex-vrouw opnemen en ook mag hij 5 jaar zich niet laten zien op het adres van zijn ex-vrouw en bij het bedrijf van zijn ex-vrouw. Elke overtreding moet bestraft worden met een celstraf van 3 maanden. De officier van justitie vroeg dan ook om een daadwerkelijke uitvoerbaarheid van deze maatregel.

De advocaat van T. was het niet eens met de eisen van het OM. en vroeg juist op 1 feit na, om vrijspraak voor T. mocht de rechtbank toch anders beslissen dan zou er een celstraf van maximaal 2.5 maand moesten worden opgelegd volgens de advocaat.

Uit documentatie over T. bleek dat hij al eerder onherroepelijk is veroordeeld, deze veroordeling vond plaats in 214. Uit het psychiatrisch rapport van het Pieter Baancentrum blijkt dat T. niet heeft willen meewerken aan het onderzoek, maar dat er wel aanwijzingen zijn voor een persoonlijkheidsproblematiek en realiteitsvertekening. De onderzoekers vonden bij T. geen psychiatrische stoornissen of een persoonlijkheidsstoornis. Wel concludeerden de onderzoekers van T dat zijn drugs en alcohol gebruik een rol kunnen hebben gespeeld aan de ten laste gelegde feiten. Het Pieter Baancentrum kwam niet met een advies richting de rechtbank.

Ook het rapport van de reclassering laat zien dat T. wel enige reflectie toont maar dat de reclassering T. toch beschouwd als een verhoogd risico omdat de man geen zinvolle dagbesteding heeft.

Tijdens de inhoudelijke zitting vertelde T. dat hij sinds kort een uitkering heeft en bezig is om een postadres te krijgen en dat hij gemotiveerd is om weer aan het werk te gaan en ook denkt baat te hebben bij een behandeling door een psycholoog. T. verklaarde verder al 2 maanden geen drugs en alcohol meer te hebben gebruikt.

De rechtbank besloot om mee te gaan met de eisen van het OM. en veroordeelde T. tot een celstraf voor de duur van 6 maanden met daarbij als extra maatregelen het straat- en contactverbod. T. mag zich gedurende 5 jaar niet binnen een straal van 100 meter bij het huis en bedrijf van zijn ex-vrouw ophouden. Doet hij dit wel dan moet hij elke keer 1 week de cel in met een maximum van 3 maanden. Deze straf is dan ook direct uitvoerbaar.

Geef een reactie