‘Nog steeds veel juridische geschillen over bijtincidenten met honden’

close up of pit bull

Dat zegt Rembrandt Groenewegen van juridisch dienstverlener DAS in een reactie op het nieuwsbericht dat een XL Bully Dog in Engeland een man heeft doodgebeten. In Engeland vond onlangs een verdrietig incident plaats waarbij een man werd doodgebeten door een XL Bully dog. Bij juridisch dienstverlener DAS komen regelmatig meldingen binnen van bijtincidenten met grote honden waarbij de gevolgen zeer ernstig zijn. In 2023 werden er bijna 280 zaken gemeld en in het eerste half jaar van 2024 al bijna 150. Het gaat hierbij om honden of katten die al dan niet dodelijk verwond zijn, maar ook mensen die gebeten worden.

Discussie over aansprakelijkheid

Veelal hebben de baasjes de honden niet aangelijnd of niet onder controle. We zien dat de afhandeling van dit soort zaken niet altijd eenvoudig is, omdat er vaak een discussie ontstaat over de aansprakelijkheid. Helemaal als beide honden loslopen of er op eigen terrein een bijtincident voorvalt. Er ontstaan ook regelmatig problemen doordat de eigenaar van de hond niet verzekerd is of weggelopen is zonder gegevens achter te laten. Gedupeerden zijn vaak zo geschrokken dat ze met de eigen hond bezig zijn en vergeten gegevens te vragen,’ aldus Groenewegen.

Hoge kosten

Discussie ontstaat niet alleen over de aansprakelijkheid maar ook over de kosten. Namelijk: welke kosten komen voor vergoeding in aanmerking? Vaak moeten de eigenaren van de verwonde honden of katten eerst veel kosten maken voor behandeling, terwijl niet zeker is of de hond of kat de aanval overleeft. Soms komen ze alsnog te overlijden. Groenewegen: “Het veel gehoorde verweer is dat er disproportioneel hoge kosten zijn gemaakt om de gewonde hond of kat nog te genezen terwijl vooraf mogelijk al duidelijk was dat genezing niet echt te verwachten was. In veel gevallen heeft de eigenaar van de gewonde en/of overleden hond of kat recht op vergoeding van alle kosten die de dierenarts bij de behandeling heeft gemaakt, mits aansprakelijkheid vaststaat. Iedere situatie wordt wel afzonderlijk beoordeeld, waarbij er per situatie wordt gekeken naar wat redelijk is. 

Problemen voorkomen

Volgens Groenewegen is het verstandig om altijd de NAW-gegevens te vragen, ook van eventuele getuigen van het bijtincident. Eigenaren van honden doen er bovendien verstandig aan om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten om zich hiertegen te verzekeren en financiële problemen te voorkomen. ‘Dit zou verplicht moeten worden. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren hoeft de bezitter in veel gevallen de schade niet zelf te betalen. In Engeland zijn de regels voor bepaalde risicohonden strenger dan in Nederland. Het verplicht muilkorven van bepaalde risicohonden op de openbare weg, kan al bijtincidenten voorkomen,‘ besluit Groenewegen

Geef een reactie