veroorzaker dodelijk ongeval krijgt 3 jaar cel

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 35-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar en een rijontzegging van 4 jaar. Hij veroorzaakte met zijn trekker een verkeersongeval op de snelweg A2 ter hoogte van Best waarbij een andere bestuurder om het leven kwam. 

De verdachte reed in augustus 2022 als beginnend bestuurder in een trekker met oplegger over de A2 in de richting van ‘s-Hertogenbosch. In eerste instantie wilde hij de afrit bij Best nemen, maar hij stuurde toch weer terug naar de rijbaan en reed daarbij over een puntstuk. Met een snelheid van 6 km/uur voegde hij met zijn voertuig terug in op de snelweg. De bestuurder van een bestelauto merkte dit te laat en reed met ongeveer 95 km/uur achterop de oplegger van de verdachte. Het slachtoffer overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. 

Het rijgedrag van de verdachte wordt door de rechtbank gekwalificeerd als zeer onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam. Hij reed met veel te lage snelheid de snelweg op en ging daarbij over een puntstuk van de uitvoegstrook. Daarbij komt dat uit een ademanalyse bleek dat de verdachte ruim 5 keer de voor hem als beginnend bestuurder toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. 

Diep en onherstelbaar leed

Door het rijgedrag van de verdachte kwam een 73-jarig slachtoffer om het leven. Hij bracht hiermee diep en onherstelbaar leed toe aan de nabestaanden. Als beroepschauffeur had hij juist extra voorzichtig en alert moeten zijn toen hij midden op de dag met zijn vrachtwagen op één van de drukste snelwegen van het land reed.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er ook rekening mee dat de verdachte zijn verantwoordelijkheid probeerde te ontlopen door niet te verschijnen bij de behandeling van zijn strafzaak. Hij liet het hiermee op alle fronten afweten. De rechtbank neemt hem dit alles zeer kwalijk en legt een celstraf op van 3 jaar. Ook mag hij 4 jaar geen motorvoertuigen besturen. 

Lees hier de uitspraak

Geef een reactie